Hoe investeer je in je werkgeluk? 6 tips!

In Nederland zijn we in vergelijking met de rest van Europa relatief gelukkig: we geven het werk een score van 7,5 (bron Effectory). Maar dat is slechts een gemiddelde. Er zijn zeker ook behoorlijk wat mensen te vinden die hier behoorlijk onder scoren. Wat kan je doen om je werkgeluk te verhogen?

  •  Zelfstandigheid: Probeer je vrijheid om je werk op je eigen manier in te vullen, te vergroten. Als je zelf voldoende controle hebt over je dagindeling en werkzaamheden is dat mede bepalend voor werkgeluk.
  • Salaris: Je kan vragen om meer salaris. Want meer salaris is te relateren aan meer werkgeluk. Maar hier geldt wel de wet van de afnemende meeropbrengst: hoe hoger het salaris, hoe minder extra salaris bijdraagt aan meer werkgeluk. In die zin is het een dissatisfier.
  • Leuke collega’s: Ga op zoek naar werk waarin je leuke collega’s hebt die je voldoende sociale steun geven.
  • Werk-privé balans: Zorg voor een goede belans tussen je privé-activiteiten en werk. Dat gaat niet alleen over het aantal uren dat je werkt. Het betreft ook het piekeren over werkgerelateerde zaken en “het werk mee naar huis nemen”.
  • Baanzekerheid: Zorg dat je voor jezelf opkomt en probeer een vaste baan te krijgen (of voor ZZP’ers voor trouwe klanten). Onzekerheid over de toekomst heeft een negatieve invloed op werkgeluk.
  • Leidinggevende: De leidinggevende, en met name de competentie van de leidinggevende als het gaat om motiveren van de medewerker is erg belangrijk.
  • Perspectief: Sta af en toe eens stil bij je werk en vraag je af of je werk je nog wel gelukkig maakt. Hoe vergroot je je perspectieven? Mogelijk kan je op de huidige arbeidsmarkt je loopbaan wel verleggen. Het kan belangrijk voor je zijn om nieuwe energie op te doen en je carrièremogelijkheden te verbeteren.

 

Voor 45-plussers is er nu tijdelijk subsidie beschikbaar voor een gratis ontwikkeladvies van een loopbaancoach t.w.v. € 600,-. Geen ingewikkelde regeling, de loopbaancoach regelt alles.
Geïnteresseerd? Mail me dan: inge.willems@wiseup.nl en ik regel een loopbaancoach voor je